Събития -

май 2019

ПВСЧПСН
  
  
30 май
Четвъртък
Пресконференция по повод Световния ден без тютюнопушене
Министерство на здравеопазването
гр. София
11:00 - 12:00 ч.

На 30.05.2019 г., четвъртък, от 11:00 ч. в Министерството на здравеопазването ще се проведе пресконференция по повод Световния ден без тютюнопушене 2019 г., който тази година преминава под мотото „Здраве за белите дробове без тютюн“. Кампанията е съвкупност от инициативи за повишаване осведомеността за отрицателното въздействие на тютюна върху здравето на белите дробове на хората, като причина за развитието на рак и хронични респираторни заболявания.

 

В пресконференцията ще участват зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, ръководителят на Офиса на СЗО за България д-р Скендер Сила, експертът по обществено здраве в Офиса на СЗО в България доц. д-р Михаил Околийски; зам.-директорът на Националния център по обществено здраве и анализи проф. д-р Пламен Димитров; председателят на Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“ д-р София Ангелова, председателят на Сдружение „Въздух за здраве“ д-р Александър Симидчиев; председателят на Сдружение „България без дим“ д-р Маша Гавраилова и председателят на Коалиция за живот без тютюнев дим д-р Гергана Гешанова.

 

Във връзка с мотото за 31 май Министерство на здравеопазването, в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., съвместно със Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“ и Столична община, организират безплатни прегледи за пушачи, като призовават и пушачите на т.нар. бездимни цигари да изследват белите си дробове. Кампанията стартира в деня на Световния ден без тютюнев дим в гр. София от 8.00 до 13.00 часа в двора на II-ра МБАЛ – София ЕАД.

 

Денят традиционно ще бъде отбелязан в редица градове на страната от партньорите на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. – регионални здравни инспекции, общини, неправителствени организации и учебни заведения.