Новини - България

„Път на пациента“ с бързи отговори за здравето и правата на българите
Прочетена: 86 пъти

Фондация “В помощ на здравето“ създаде нова секция за улеснение на всички здравноосигурени български граждани в  първата у нас онлайн платформа за информираност за най-разпространените социално значими заболявания - Портал на пациента (https://www.portalnapacienta.bg/). 

 

Новата секция се казва „Път на пациента“ и  включва ясна и точна информация по трите важни направления: 

 

  • „Как да получа лекарствата си от НЗОК“

 

  • Какво получавате срещу здравните си вноски от НЗОК в болничната помощ“

 

  • Какво получавате срещу здравните си вноски от НЗОК в извънболничната помощ“

 

Информацията е изготвена със съдействието на Националната здравноосигурителна каса и е написана на достъпен, ясен и точен език с подходящ дизайн и инфографики. Така всеки ще може да намери бързо отговор на въпросите, които касаят личното му здраве или на близките му хора. Има възможност за удобно сваляне на информацията и разпечатване на хартия.

 

От фондацията допълват, че за съжаление все още в българския пациент съществува недоверие към по-сериозно поднесената информация, често се прибягва до „самолечение“ и до различни недоказани методи. Лекарите не всякога могат да отделят достатъчно време, за да обяснят на всеки пациенти повече за заболяването и различните методи на лечение. Затова много хора прибягват до търсене на информация в интернет, която все още е доста непълна и често подвеждаща.

 

Портал на пациента (www.portalnapacienta.bg) е създаден в края на 2018 година в отговор на липсата от адекватна, достъпно написана и проверена здравна информация на едно място в българската онлайн среда. Основната мисия на платформата е освен да информира и да позволи на пациентите да вземат обективно решение за избора на лечението си.

Коментари

май 2020

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития