Новини - България

Отварят детските градини и яслите на 22 май
Прочетена: 30 пъти
Снимка: Pixabay.com

Детските градини и ясли отварят от 22 май. Това съобщиха на извънреден брифинг в Министерски съвет министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на образованието Красимир Вълчев. За реда и организацията ще отговарят кметовете на населените места. Те ще решават до 1 юни дали и кои заведения да отворят. Няма да се изисква задължителната медицинска бележка, за да няма струпване пред лекарските кабинети. За да се избегне струпване и пред детските градини, ще бъде увеличен интервалът за оставяне и вземане на децата. Няма да се провеждат и тестове за прием на първокласници.

 

"Отварянето на детските градини и ясли ще става при строг контрол и хигиенни мерки. Температурата на всяко дете ще се мери на входа на учебното заведение с живачен термометър, защото е по-точен. Родители ще подпишат и декларация за съгласие", обясни здравният министър.

 

 

Родители трябва да уведомяват персонала на детската градина за състоянието на детето им, както и ако те проявят симптоми на някакво заболяване.

 

"Призоваваме все пак родители, ако могат, да оставят децата си вкъщи. Пандемията не е отминала. Голям процент от родителите заявиха, че са съгласни да пуснат децата си, но много от тях и се колебаят. Посещенията на детски градини няма да е задължително", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. 

 

Очаква се децата в групите да бъдат около 10, като за София се предполага, че те могат да бъдат между 12 и 18. Ако се получи образуване на голяма група, ще се извършва реорганизация.

 

Ако се установи случай на заразено дете в дадена група, то тя ще бъде поставена под карантина. В зависимост от контактите на детето, може да бъде поставена под карантина и цялата детска градина. При това условие, за периода от 14 дни няма да се приемат нови деца, ще се излседват и тези, които са били в контакт с детето.

Коментари

юли 2020

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития